El passat 27 de juny va tenir lloc al Campus de la UPF de la Ciutadella, l’acte de lliurament de la XIX edició dels Premi Llibreter.

Més de 350 llibreters i llibreteres, autors, editors, distribuïdors i autoritats van assistir a l’Auditori del Campus per gaudir de l’entrega dels premis en les següents categories:

  • Premi Llibreter al millor llibre de literatura catalana
  • Premi Llibreter al millor llibre d’altres literatures
  • Premi Llibreter al millor Àlbum Il·lustrat
  • Premi Llibreter al millor llibre de literatura infantil i juvenil de literatura catalana
  • Premi Llibreter al millor llibre de literatura infantil i juvenil d’altres literatures

Aquestes dues últimes categories van ser incorporades enguany ja que la comissió organitzadora volia reforçar la creació de nous lectors i realçar una literatura sovint menystinguda.

L’acte va ser conduït pel periodista Toni Puntí i després de la presentació per part de la Presidenta del Gremi, Maria Carme Ferrer i el pregó llegit per l’escriptora i actriu Àngels Bassas, es va dur a terme l’entrega dels premis.

PREMI LLIBRETER AL MILLOR LLIBRE DE LITERATURA CATALANA

La guanyadora va ser Eva Baltasar amb «Permagel», editat per Club Editor.

«El jurat atorga el Premi a Permagel per ser una obra valenta, desinhibida i arriscada. Pel llenguatge emprat, amb una clara influència poètica que fa servir imatges i comparacions impossibles que superen la realitat. Perr la forma de narrar l’evolució de la protagonista que, al contrari del que indica el títol de la novel·la, aconsegueix esquerdar i fondre el que l’empresona.»

PREMI LLIBRETER AL MILLOR LLIBRE D’ALTRES LITERATURES

El guanyador va ser José Eduardo Agualusa per «Teoria general de l’oblit» – »Teoría general del olvido», editat per Periscopi (català) i Edhasa (castellà)

«El jurat atorga el Premi a aquesta obra per la manera com l’autor aconsegueix desdramatitzar fets, situacions i comportaments punyents de la història d’Angola a través de la creació d’un to i una estructura que connecta amb el lector des de la primera pàgina. Aquesta obra coral retrata l’absurditat de l’existència humana i el poder de l’atzar en les nostres vides, amb un tema de fons que ens sacseja íntimament: la por a l’altre».

PREMI LLIBRETER D’ÀLBUM IL·LUSTRAT

El guanyador va ser Ximo Abadia per «Frank. La increïble història d’una dictadura oblidada», editat per Dib-buks (català i castellà).

«El jurat del Premi destaca la capacitat de síntesi per a il·lustrar gràficament una dictadura. Ximo Abadía aconsegueix amb colors plans i l’ús de figures geomètriques abordar un tema poc tractat en l’àlbum il·lustrat. Tot això, acompanyat d’un text concís i punyent, fa de Frank un àlbum contundent que apropa a un públic ampli un passat pendent de resoldre».

PREMI LLIBRETER AL MILLOR LLIBRE DE LITERATURA INFANTIL I JUVENIL DE LITERATURA CATALANA

Els guanyador van ser Jaume Copons i Òscar Julve per «No llegiré aquest llibre» editat per La Galera.

Una història amb una construcció fresca i interessant que tot just ens convida a fer el contrari del que ens proposa el títol, per endinsar-nos en una novel·la gràfica dins d’una narrativa que permetrà al lector, no només sentir-se part de la història del Juls i la Lia, sinó també descobrir què hi ha darrere dels llibres. Destaca una narració amb aspectes diferenciadors tant en l’estructura com en el disseny, amb una proposta gràfica on la parella Jaume Copons i Òscar Julve creen uns personatges ben definits a través d’una combinació perfecta entre les il·lustracions i el text, tot aconseguint fusionar el text amb la il·lustració i la il·lustració amb el text. Els autors tracten el món dels llibres i de la lectura d’una forma intel·ligent.

El jurat també vol destacar i reivindicar els arguments a favor del plaer de la lectura, que sense cap mena de dubte atrauran joves lectors, des dels 10 anys fins als adolescents, als quals no desvelarem el final perquè els recomanem No llegiré aquest llibre.

PREMI LLIBRETER AL MILLOR LLIBRE DE LITERATURA INFANTIL I JUVENIL D’ALTRES LITERATURES

El guanyador va ser Jacob Wegelius per «La mona de l’assassí» – «El mono del asesino», editat per Viena Edicions (català) i SushiBooks (castellà)

Obrir aquesta novel·la és descobrir una aventura extraordinària i, a parts iguals, una novel·la d’intriga, emoció, gènere negre i viatges; tancar els ulls i trobar-se a Lisboa o a l’Índia. Trobar-se amb personatges excepcionals que ratllen sempre la perifèria de la normalitat i la realitat: una mona, un mariner empresonat, una cantant de fados, un luthier. Tots ells ens fan ballar dins la novel·la i ens porten a aventures mai viscudes.

El jurat vol destacar la difícil i magnífica creació de la mona, un personatge que no pot parlar però que ha de comunicar el que li passa, sense dir res, sense oblidar que és una mona, extraordinària, però una mona. Llegir La mona de l’assassí és viure la dualitat del bé i el mal, una correlació que ens transporta a l’Illa del Tresor de Stevenson, fet ben difícil d’aconseguir. Destaca també l’ambició literària de l’autor pel que fa a l’estructura narrativa de l’obra, de menys a més, sense decaure en cap moment, ni amb concessions a modes o al públic lector. Tenir entre mans La mona de l’assassí és tenir un tresor literari, amb independència de l’edat que es tingui.

Després dels l’entrega dels Premis i els parlaments del Sr. Joan Subirats, comissionat de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona i l’Honorable Sr. Pere Aragonès, Vicepresident de la Generalitat de Catalunya, el conductor de l’acte va donar pas a la posterior festa.

Des del Gremi de Llibreters de Catalunya volem donar la més sincera enhorabona a tots els premiats i premiades i esperem amb moltes ganes la XX edició del Premi Llibreter.

© Gremi de llibreters de Catalunya - by ciclick

Segueix-nos: