La Junta del Gremi, i especialment la presidenta, és en contacte permanent amb les autoritats per a preveure el desconfinament gradual, sobretot del que fa al com s’haurà de fer.

En aquest sentit, el Gremi insisteix en:

  1. saber els protocols a l’avançada de les mesures que s’aprovin, per a poder-se preparar;
  2. així mateix, reclama que el material que calgui disposar sigui o bé subministrat per les administracions o bé siguin despeses objecte de subvenció;
  3. també es demana llibertat de represa i d’obertura, i d’horari, en atenció a la situació particular de cada llibreria;
  4. i, de manera essencial, que les ajudes concedides i d’altres mesures extraordinàries (com els ertos) no es perdin, com tampoc les ajudes que de manera immediata el Departament d’Empresa (DG de Comerç) treurà per a ajudar a cobrir despeses estructurals durant el confinament, cosa que es garanteix.
  5. en un altre ordre, la presidenta ha demanat la concreció dels plans d’ajuda a la cultura, com ara les compres de bibioteques, i que aquest pla de rescat tingui un apartat específic per a les llibreries, aspecte que compta amb els suport d’editors i distribuïdors.

Davant de l’anunci ahir del president espanyol del Pla de transició cap a una nova normalitat del Ministeri de Sanitat, aprovat pel Consell de Ministres el 28 d’abril, cal dir que de moment és una pla ‘orientatiu i no exhaustiu’, que dépendra de l’evolució de la malaria i decisions territorials.

L’objectiu fonamental del Pla és aconseguir que, mantenint com a referència la protecció de la salut pública, es recuperi de mica en mica la vida quotidiana i l’activitat econòmica, minimitzant el risc que representa l’epidèmia per a la salut de la població i evitant que les capacitats del Sistema Nacional de Salut es puguin desbordar.

Els paràmetres els valors són necessaris per avançar en la desescalada, i dels que cal un seguiment continu, es plasmaran en un panell d’indicadors integral únic (s’acompanya com Annex I) que ajudarà a la gradació de la intensitat i velocitat del desconfinament. S’inclouen els següents paràmetres per a la presa de decisions:

a) De salut pública.
b) De mobilitat (tant dins de país – entre municipis / entre províncies – com internacional).
c) De la dimensió social (impacte de la malaltia, el confinament i la desescalada en els col·lectius socials més vulnerables, en particular els grans).
d) D’activitat econòmica (avaluació de la situació per sectors)

Els detalls de les fases, les activitats permeses i els seus condicionants, s’estableixen a l’annex II d’aquest Pla, però, a manera de resum, la descripció de les fases seria la següent:

Fase 0 o de preparació de la desescalada
És la situació a data d’avui, caracteritzada per l’establiment de mesures d’alleujament comuns per a tot el país un cop doblegada la corba de contagis, permetent la mobilitat fora de l’domicili, fonamentalment en l’àmbit privat, i mesures amb un risc associat de contagi molt baix o nul, sempre que es compleixin les indicacions de seguretat, d’acord amb la responsabilitat i autoprotecció dels ciutadans (activitat esportiva individual sense contacte i passejos, atenció d’horts familiars, algunes activitats econòmiques amb control d’aforament, etc.). Durant aquesta fase es podran adoptar mesures que afectin exclusivament a determinats territoris. En particular, illes sense mobilitat exterior i amb taxes de contagi pràcticament nul·les.

Fase I o inicial
En funció de l’acompliment dels indicadors de el panell d’indicadors en els diferents territoris, es permetrà l’obertura parcial d’activitats, en particular, activitats econòmiques com puguin ser l’obertura del petit comerç amb cita prèvia o servei en taulell, restaurants i cafeteries amb lliurament per emportar, activitats en l’àmbit agrari, activitats esportives professionals, allotjaments turístics sense utilització de zones comunes i amb restriccions, entre altres activitats.

Fase II o intermèdia
En aquesta fase es planteja l’obertura parcial d’activitats que es mantenen restringides a la fase I, amb limitacions d’aforament, com restaurants amb servei de taula i terrasses, zones comunes d’allotjaments turístics, grans superfícies comercials, etc.

Fase III o avançada
En aquesta fase es preveu l’obertura de totes les activitats, però sempre mantenint les mesures oportunes de seguretat i distància. Entre les mesures a contemplar en aquesta fase, l’obertura del comerç minorista que no hagués obert amb anterioritat, amb limitació d’aforament, bars i discoteques amb aforament molt limitat, museus i espectacles culturals, també amb assistència limitada, etc.

Nova normalitat
Acaben les restriccions socials i econòmiques, però es manté la vigilància epidemiològica, la capacitat reforçada de el sistema sanitari i l’autoprotecció de la ciutadania.

S’acompanya a aquest Pla de l’Annex III, que incorpora un cronograma orientatiu, reflex d’un escenari de recuperació progressiva en el qual la seqüència de la desescalada es produeix de manera successiva i sense regressions. Aquest cronograma inicial pot estar subjecte a variacions que s’aniran comunicant adequadament i no necessàriament serà simètric en tot el territori nacional. En definitiva, les dates concretes i l’evolució real dependrà del comportament i el control de la pandèmia, així com de la capacitat per anar superant les diferents fases, en les condicions establertes al Pla.

PLA de Transició a la nova normalitat

Fases Final

Cronograma

© Gremi de llibreters de Catalunya - by ciclick

Segueix-nos: